Casa in copac - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Casa in copac

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Castelul Alnwick Nu este nevoie de ceva de dimensiunile constructiei realizate in parcul castelului britanic Alnwick. Aceasta poate gazdui 300 de persoane, numarand anual peste 500000 de vizitatori! Considerata cea mai mare constructie suspendata in copaci, investitia a costat insa 7 milioane $! Un loc fermecator poate fi realizat si cu mult mai putin decat atat!

Sa analizam insa inginereste structura unui copac. Acesta poate fi privit ca o coloana verticala (trunchiul principal) de care sunt fixate in consola mai multe grinzi orizontale, verticale sau sub diverse unghiuri (ramurile), toata incarcarea fiind transferata catre fundatie (sistemul de radacini). La un copac sanatos toate aceste parti componente se dezvolta unitar, fiecare parte fiind conditionata de catre celelalte. De exemplu, coroana unui copac dezvoltata asimetric spre sud, va determina radacinile sa se dezvolte preponderent spre nord, pentru a echilibra centrul de greutate al copacului.

Ca urmare, o ...mai mult[1]

Cuprins

Casa din copac

O idee bună poate însemna mai mult decât orice modalitate de promovare pe care o ştim. Casa din copac a fost promovată în ziare, pe bloguri şi aproape a avut efect viral. Pentru că e o idee bună în esenţă şi lumea vrea să vorbească despre ea.
Teodor Neculoiu a avut ideea de a construi o casă în copac. Ăsta e practic visul fiecărui copil, al meu sigur a fost. Cum o idee face totul dacă o pui în practică, Teodor a construit căsuţa şi a transformat-o într-un loc de relaxare cu aer de romantism.
Am vrut să îl cunosc pe omul care a făcut o casă într-un fag (de fapt doi fagi), aşa că l-am contactat şi foarte amabil mi-a răspuns la câteva întrebări.

Cât a costat ridicarea ei?


Construcţia propriu-zisă nu a costat foarte mult, dar s-a lungit ca durată datorită greutăţii de a construi la o aşa înălţime şi de a o construi în jurul a doi fagi.

Era o idee de business pur sau are vreo legătură cu o atitudine ecologică pe care vrei să o transmiţi?
E o altfel de gândire care a fost pusă în practică încercând să oferim şi altceva turistului român în afară de blocurile tip pensiune ce invadează din ce în ce mai mult Muntele. Dar şi o idee eco având în vedere construcţiile ecologice ce le-am realizat cu spaţii foarte largi între ele şi cu cât mai multă natură.

Înainte să o construieşti, te gândeai la cât de bine se monetizează ideea?


Nu m-am gândit niciodată la cât sau dacă îşi va scoate banii, asta se va vedea în timp, am făcut ce am simţit şi am gândit pentru a realiza un spaţiu cât mai romantic, intim, aproape de natură în care un cuplu când vine să se simtă cât mai bine :) .

Cum află lumea de casa din copac?


Cea mai bună reclamă e “din gură în gură ” cum se zice pe la noi, cei care vin sigur mai trimit şi pe altcineva. Alte metode: internet.

Ce se întâmplă cu căsuţa atunci când nu are oaspeţi?
Când nu sunt oaspeţi se odihnesc copacii :) glumesc … sau o mai dăm ca premiu pentru tineri îndrăgostiţi care nu au posibilitatea de a plăti sau ajunge într-o asemenea locaţie prin concursuri organizate. Am organizat pe Hi5 un concurs de fotografie având ca temă ziua îndrăgostiţilor. Pe viitor odată cu dezvoltarea site-ului o să organizăm la noi pe site concursuri cu tematică (fotografie, poezie, pictură, artă) cultură pentru că încercăm să le ţinem aproape dacă sunt tot mai puţin întâlnite în ziua de azi.

Care e cel mai bun anotimp pentru a petrece o noapte în casa din copac?
Depinde de starea fiecăruia sau de dorinţa şi de posibilitatea de a ajunge la noi, dar în orice anotimp este superb. Toamna coloristica naturii schimbându-se din verde într-o paletă foarte bogată, frunzele căzând cuprinzând întreagacasă din copac chiar şi în interior, iarnă multă zăpadă şi sărbătorile, primăvara învierea naturii, iar vara când vrei să scapi de căldură este un loc foarte plăcut. Priveliştea către Bucegi din pat sau din cadă râmâne aceeaşi în orice anotimp. Stelele şi luna se văd de asemenea în orice anotimp în nopţile fără nori. Vântul mişcând copaci, zgomotele naturii, veveriţele ce îşi fac de cap pe acoperişul casei, lumânările şi felinarele ce dau o lumină caldă şi plăcută sunt destule motive de a dori să înnoptezi într-un astfel de loc, romantismul, intimitatea. Deci perioada şi dorinţa de a petrece o noapte în căsuţa din copac sunt variate în funcţie de ce caută fiecare....mai mult... [2]

Case in copaci, constructii fascinante

Casele construite in copaci fascineaza copii si adultii, deopotriva. In urma cu foarte multi ani, oamenii isi construiau un acoperis din ramuri, frunze, pamant si pietre, "materiale de constructii" pe care natura i le punea la dispozitie.

A locui intr-o casa in copac, sezonier sau definitiv, devine un obicei la moda, printre cei care mai au ceva bani in pusculita si care si-au gasit un loc linistit pentru a pune planul in aplicare.

Ce poate fi mai frumos decat diminetile in care te trezesti in triluri de pasarele, aer curat, fosnet de frunze si vederea luminii razelor soarelui ce patrunde printre ramurile copacilor? Se pare ca asa ai putea uita de impozite, galagie, praf, poluare si multe alte lucruri "urate" ce apartin orasului.

Nimeni nu te poate opri sa iti realizezi casa pe care ai visat-o, mai ales ca nu te impiedica nimic sa nu o faci moderna, eleganta, simpla sau rustica, mai ales ca materialele reciclabile, care sunt la moda, iti vin in ajutor.

Daca iti doresti si tu o astfel de constructie poti apela la o firma specializata.

Pana atunci, poti vedea ce case in copaci si-au construit alti iubitori de natura...mai mult... [3] >

Case de lux în copaci cu preţuri prohibitive. Vezi care este trendul

Când spui case în copaci, oamenii, de regulă se gândesc că acestea sunt destinate doar copiilor care îşi creează un loc de joacă, a declarat Roderick Romero proiectantul modelului Manhattan, care a construit un “cuib de lux” în Long Island, în 2009. Dar a locui într-o casă în copac a devenit un obicei la modă. O nouă generaţie de case de lux în copaci, care au preţuri prohibitive, începe să fie un vis înălţător, relatează Forbes.

Locuinţe moderne în arbori


“Construim locuinţe moderne în copaci, cu o arhitectură ce îndeplineşte marea aventură”, spune Andrea Wenning, oficial al firmei Bauraum din Germania, care este specializată în astfel de construcţii. “Acestea sunt nişte vise fanteziste, limitate doar de imaginaţia clientului şi de bugetul acestuia”, a adăugat Wenning. Proiecte

Proiectele Baumraum


Compania Baumraum, din Bremen, Germania, este specializată în construcţia caselor în copaci. Aceasta foloseşte o tehnica numită "arboricultură". Compania îşi propune să integreze fiecare desen sau model în natură. Următorul proiect un un han futurist într-un copac în Pensacola,

Refugiu modern - Los Angeles
Un adăpost creativ al unui artist din LA, cu duş în aer liber. Construcţia la înălţime nu este lipsită, însă, de provocări: albine, ratoni, căderi şi pale de vânt, care trebuie luate în considerare....mai mult... [4]

Cea mai mare “casuta din copac” din lume

Masurand peste 30 de metri, imensa casa amenajata intr-un copac bate record dupa record. Atunci cand privesti aceste fotografii nu poti sa nu iti schimbi opiniile privind obisnuita “casuta din copac”, un spatiu mic cocotat in cracile unui arbore. Aceasta casa are 10 etaje si a durat nu mai putin de 15 ani pentru a fi construita. Mandrul sau propietar, Horace Burgess, spune ca la baza ideii de a construi aceasta locuinta se afla influenta divina. El a precizat ca a vrut sa creeze ceva pentru care va avea intotdeauna materiale de constructie.
Locuinta este rustica si un pic ciudata, cu toate acestea structura sa uimitoare impresioneaza orice privitor si arata ca nimic nu este imposibil. Cu siguranta noi am vrea sa ii facem o scurta vizita proprietarului pentru a o admira.(www.amenajari-decoratiuni-interioare.com)...mai mult... [5]

Casa din copacul de mango

Un inginer in constructii indian traieste cu toata familia in casa pe care si-a construit-o intr-un mango batran si noduros. Pare ca si-a implinit un vis de baietel, dar nu, casa e rezultatul unui pariu cat se poate de barbatesc.Casa se afla in Udaipur, Rajasthan, iar numele excentricului inginer indian, K.P.Singh, in varsta de 65 de ani, a intrat in cartea indiana a recordurilor, asa numita Limca.

K.P. Singh locuieste in ea impreuna cu toata familia din anul 2000 si a a construit-o tocmai intr-un mango in urma unui pariu pe care l-a pus ca va putea pastra ridicata valoarea terenului pe care-l avea in proprietate si fara sa fie nevoit sa-si taie livada....mai mult... [6]

Andreas Wenning, Casele din copaci

Orice om care a iubit căţăratul în copaci sau ascunzătorile de orice fel ştie că un copac invită atât la explorare ascensională, cât şi la intimitate. Cred că niciodată nu am fost prea surprinşi de faptul că un copac poate deveni mediul potrivit pentru un mic habitat suspendat, cel puţin fictiv vorbind (vezi cartea lui Calvino, “Baronul din copaci”, prezentată de Ovidiu, ca să vezi cum se leagă toate!), dar iată că acest lucru chiar este transplantat la modul cel mai concret de către nonconformistul Andreas Wenning, un tânăr arhitect din Bremmen. Intuind - sau poate ştiind! - adevărul lui Wordsworth, “Copilul este tatăl omului”, el a înţeles că are de plătit un tribut estetic esenţial copilului care a fost, aşa că a făcut din pasiunea sa de când era mic un business

Spre deosebire de alţi arhitecţi implicaţi exclusiv în proiecte de anvergură comercială sau industrială, el concepe adevărate cuiburi umane cu un design modern, special adaptat modelului vegetativ al fiecărei specii de arbori. Acoperişul, de obicei curbat, se mulează după bolta crengilor, valorificându-se golurile interstiţiale iar ferestrele atipice, plasate pe toate faţetele, contribuie la efectul aerodinamic al construcţiei. O altă calitate, pe lângă cea estetică, bineînţeles, este aceea că Wenning proiectează şi construieşte structuri marca baumraum fără a afecta câtuşi de puţin structura sau integritatea arborilor.

Dacă vreţi să găsiţi cuie sau dribluri, nu le veţi găsi deoarece arhitectul a folosit cabluri şi centuri speciale. Unele căsuţe au şi scară de acces, de obicei în spirală, ba chiar şi o platformă în chip de terasă. Dacă totuşi scara lipseşte, locuitorul norocos are plăcerea de a glisa lejer până la baza trunchiului pe un cablu, întocmai ca un alpinist. De asemenea, este evitată greutatea construcţiei asupra crengilor prin adăugarea obligatorie a unor stâlpi de susţinere, şi ei perfect integraţi în ambientul natural. A, era să uit: aceste case îndeplinesc şi criteriul funcţional al oricărei locuinţe: curent electric, spaţiu de gătit, de spălat etc....mai mult... [7]

De ce ne fascineaza pana si astazi casa din copac

Constructii pentru pasari, copii si adulti, casele construite in copaci au o istorie interesanta, ca un fel de poveste pe care trebuie sa o crezi, fara sa ceri documente, dovezi arheologice sau mentionari in vechi texte babiloniene. In vremurile indepartate, pe vremea cand omul era o salbaticiune destul de fragila, neinarmata cum se cuvine si prada animalelor mai puternice, adapostul din copac pare sa fi fost un mijloc eficient de aparare. El nu era o constructie in acceptiunea de azi a termenului, ci mai degraba o alcatuire vremelnica de crengi, ramuri, pamant, piatra inlauntrul careia te puteai ascunde si te puteai proteja. De atunci pana astazi, in mod paradoxal, acest adapost a continuat sa ne fascineze si sa ne fie folositor.

Ce este casa din copac


Tehnic vorbind, numim in acest fel o constructie usoara, ridicata deasupra solului fie intre ramurile puternice ale unui copac, fie pe trunchiul acestuia, fie intre doi sau mai multi copaci apropiati. Prin extindere, mai includem in aceasta categorie si casele ridicate pe piloni de lemn, in interiorul sau pe liziera unei paduri. Ca si functionalitate, casele din copaci pot fi utilizate drept loc de recreere sau de joaca (pentru copii), ca refugiu temporar sau chiar ca resedinta permanenta.

Acest tip de constructie a cunoscut o popularizare intensa spre sfarsitul anilor ’90, fiind considerata un model de ecologisti si speculata din punct de vedere turistic in anumite zone mai mult sau mai putin exotice. De o popularitate deosebita se bucura acest tip de proiecte modernizate, mai cu seama in Statele Unite, dar si in anumite zone de pe continentul european, unde s-au dezvoltat firme ce pun la dispozitie sisteme constructive si chiar tehnologii de ultima ora.

Materiale si avantaje


Casele din copaci sunt, in cea mai mare parte, construite din lemn, un material usor de gasit, usor de prelucrat si ieftin. Relativ recent s-au lansat pe piata materiale reciclate destinate exclusiv acestor structuri, dar si elemente prefabricate, beneficiind de un design ultramodern, care odata montate arata mai degraba a case-copac decat a case in copac! Nu sunt excluse, desigur, nici structurile metalice (mai cu seama in zona de rezistenta) sau anumite materiale plastice cu proprietati specifice.

Firmele constructoare specializate, mai cu seama cele ce ofera modele pentru copii sau modele mai sofisticate destinate adultilor, au introdus, atat pentru structura, cat si pentru finisaje, materiale de constructii de ultima generatie, mai sigure, mai eficiente si mai spectaculoase.

Si aici avem reguli!


Desi multi nici nu le considera constructii, in sensul general acceptat al cuvantului, asimilandu-le mai degraba unor structuri temporare din categoria amenajarilor de gradina, casele din copaci se ridica respectand cateva reguli tehnice si norme de securitate. in tarile civilizate, pentru constructia unei case in copac este nevoie de un proiect, plus o suma de aprobari.

Lucrurile sunt mai relaxate, asa cum e si firesc, daca avem de-a face cu zone nonurbane ori teritorii strict private, unde constructorul sau proprietarul isi asuma integral si neconditionat orice responsabilitate. Oricum, in toata lumea, numai foarte putine departamente de planificare si urbanism au la dispozitie si respecta legi sau reglementari clare, care sa stabileasca exact unde si cum se poate construi o casa in copac.

Forma de protest


Ce poti face totusi intr-o casa cocotata in copac? Te poti relaxa in mijlocul naturii, departe de nebunia citadina. Iti poti invita cativa prieteni la o lada de bere intr-un decor atipic. Le poti da copiilor un teren de joaca magnific. Mai putin cunoscut este faptul ca a locui intr-o casa in copac poate fi si o redutabila forma de protest utilizata mai ales de militantii pentru o planeta verde. Acest protest s-a dovedit eficient la salvarea unor paduri sau la protectia unor zone tropicale.

Celebru este cazul americancei Julia Butterfly Hill, care, timp de 738 de zile, a locuit intr-o casa in copac pentru a salva cativa arbori seculari din Californian Redwood. Ea a rezistat tot acest timp pe o platforma ridicata la o inaltime de 60 de metri deasupra solului si avand o suprafata de numai trei metri patrati. Intens mediatizat, protestul ei s-a incheiat cu un rasunator succes, dovedind eficacitatea ideii.


Structurile ridicate pe trunchiul sau in coroana copacilor au fost si sunt inca extrem de utilizate de vanatori, la panda si impuscarea unor animale salbatice (spre exemplu la urs). in unele zone de pe glob, casele din lemn sunt folosite drept adevarate depozite pentru pastrarea unor alimente in conditii naturale si in deplina siguranta. in sfarsit, populatii intregi din anumite zone traiesc pur si simplu in case ridicate in copaci. Este cazul tribului Korowai din Papua, care traieste in colibe ridicate la peste 40 de metri de la pamant, aparandu-se astfel eficient impotriva vanatorilor de capete din tribul inamic, Citak

Cina la prepeleac

La mare moda si in Romania, nu cu multi ani in urma, restaurantele amenajate in copaci erau extrem de apreciate. O cina romantica la Prepeleac era oricand bine primita de partener. Zone turistice bine cunoscute ofera clientilor extravaganti chiar si servicii hoteliere de excelenta calitate printre ramurile verzi ale arborilor, la cativa zeci de metri deasupra solului. Cat despre dorinta sau bucuria oricarui copil de a avea o casuta in copac, credem ca orice comentariu e de prisos…mai mult... [8]

INEDIT! Casa din copac: noua destinatie pentru vacantele eco

La prima vedere, o casuta in pom poate parea ceva prostesc pentru un om matur, mai ales atunci cand este privita ca destinatie de vacanta. Totusi, o asemenea forma de refugiu s-ar putea dovedi mai tentanta si mai nimerita decat ar crede oricine, pentru ca face apel la copilul din fiecare. Cum ar fi sa poti combina o vacanta pe cinste cu dorinta niciodata cu adevarat stinsa de joc? Unele vacante “in pom” pot fi rustice, in timp ce altele se aseamana cu adevarate escapade in lux. Cel mai important - toate se incadreaza in categoria vacantelor ecologiste. Fie ca turistul vrea sa simta pulsul naturii si este insetat de salbaticie, fie ca incerca sa aiba porniri ambientaliste, nu trebuie decat sa se catere intr-unul dintre copacii care il asteapta pentru o vacanta cu totul speciala. Iata 12 dintre cele mai atractive si exotice vacante ecologice in copaci din lume.

Green Magic Nature, India


Pentru cei interesati de o destinatie de vacanta ecologista si izolata, in inima junglei, nederanjati de perspectiva gazduirii la inaltime, in case suspendate prin pomi,Vythiri, India, ar putea fi exact ceea ce isi doresc. "Statiunea" Green Magic Nature se afla la o altitudine de aproximativ 1.300 de metri si ofera gazduire in trei case. Locuinte ecologice, tipice regiunii, cu toate dotarile de baza, construite in copaci aflati intr-o padure privata intinsa pe o suprafata de 2 kilometri patrati.

Post Ranch Inn, SUA


Amplasat pe stancile din Big Sur, California, Post Ranch Inn ofera cele mai potrivite facilitati si forme de acomodare pentru o escapada romantica a celor aflati in cautarea unei destinatii luxoase si inedite pentru luna de miere, o aniversare, sau pur si simplu o vacanta relaxanta. Casele suspendate de aici sunt triunghiulare si se sprijina pe stalpi, la inaltimea de aproape 3 metri deasupra podelei padurii. Pe langa un pat mare, fiecare casuta dispune de un semineu si de ferestre care ofera privelisti deosebite de jur imprejur. Post Ranch Inn le ofera turistilor si un luxos centru spa.

Camerele de aici pot gazdui un total de pana la 40 de musafiri, sunt similare in dimensiuni, iar fiecare prezinta un design unic si ofera fie perspectiva Oceanului Pacific, fie pe cea a muntilor de coasta. Dotarile includ balcon propriu, sisteme muzicale digitale, baruri cu bauturi alcoolice, sucuri si gustari, piese vestimentare de casa, uscator de par, fier de calcat si bastoane. Nu exista televizoare sau ceasuri cu alarma in camere, si toate se adreseaza nefumatorilor. Preturile sunt insa destul de piperate, in functie de camera aleasa si de diversele pachete tarifele oscileaza intre 550 de dolari pe noapte si chiar si 2185 de dolari pe noapte.

Ferma River of Life, SUA


Ferma River of Life este un domeniu intins pe o suprafata de 1,4 kilometri patrati, in Missuri Ozarks, care ofera sapte case in copac ce pot gazdui intre 2 si 12 musafiri fiecare. Izolatele cabine aflate la inaltime au ca priveliste, de pe puntile proprii, raul North Fork. Padurea Nationala Mark Twain se afla in imediata vecinatate, servind drept o foarte buna destinatie de escapada pentru catarari, pescuit, canotaj sau pur si simplu pentru experimentarea comuniunii cu natura. Casele ofera tot confortul tipic unor camin modern, incluzand o bucatarie complet echipata si aer conditionat.

Una dintre case ofera o cada jaccuzi generoasa, cateva au balcoane, iar una dispune de un semineu din piatra. Sunt, de asemenea disponibile, un bungalow de doua etaje, locuri de campare si camere de sine statatoare in casute. Plaja de preturi variaza intre 140 de dolari si 210 dolari pe noapte.

Out'n' About, SUA


Out'n' About se afla in Cave Junction, Oregon, SUA si este un paradis al casutelor in copac. Casute suspendate in pomi cat vezi cu ochii, de toate marimile si pentru toate gusturile si buzunarele. Statiunea se intinde pe o suprafata totala de 14 hectare si este deschisa pe toata durata anului. Oferta de cazare este dupa cum urmeaza: The Suite - 250 de dolari/noapte pentru pana la 4 persoane; dispune de trei camere, de pat matrimonial si paturi single, bucatarie dotata cu frigider, cuptor cu microunde, espresor si masa cu scaune, baie modern utilata, cu cada si dus, aer conditionat si incalzire.

Sunt dotarile de care se bucura majoritatea casutelor oferite spre inchiriere aici, cea care variaza fiind in general "cantitatea", in functie de spatiul oferit; Swiss Family - 170 de dolari, pana la 4 persoane; Peacock Perch - 130 de dolari pentru doua persoane; Cavaltree - 140 de dolari, pana la 4 persoane; Treeloon - 130 de dolari pentru doua persoane; Yurtree - 170 de dolari, pana la 4 persoane; Cabin - 150 de dolari pentru doua persoane; Serendipitree - 120 de dolari pentru doua persoane; Treezbo - 220 de dolari, pana la 4 persoane; Forestree, Balcontree, Pleasantree, Elementree si Majestree, toate cu preturi intre 120 si 280 de dolari, cu o capacitate de 2 pana la 4 persoane. Zona este propice pentru plimbari relaxante in aer liber, dar si pentru multe activitati indraznete si aventuri naturale.

Casuta in pom din Bambus, Puerto Rico


Casuta "arboricola" Bamboo este amplasata pe un domeniu de cinci hectare de padure cu bambus si copaci cu lemn de esenta tare din Rincon, Puerto Rico. Ofera trei tipuri de case suspendate in pom, dintre care toate dispun de alimentare cu energie electrica de 12 volti, asigurata de panouri fotovoltaice. Hooch este casuta de bambus din pom care are acces la o baie complet echipata prin intermediului unui pod.

Sunset Hooch are o bucatarioara la nivelul inferior, iar o camaruta separata ii serveste drept punct sanitar. La fel ca ea, Luna Hooch este o casa autosustenabila separata de celelalte, cu baie inclusa si localizata pe un coronament propriu, ce ii ofera o priveliste spectaculoasa a vaii si a Caraibelor ce se preling in josul sau. Tarifele variaza intre 100 si 125 de dolari pe noapte. Utilitatile mai numara apa calda curenta si toaleta. Bamboo Treehouse este un loc perfect pentru a deveni una cu natura.

Tabara Lacurile Gemene, SUA


Aceasta casa in pom prietenoasa cu mediul se afla intr-o regiune izolata a Taberei Lacurilor Gemene din Rutledge, Georgia, SUA. Este un pic diferita de toate celelalte asemenea ei, deoarece nu li se adreseaza adultilor, nici macar copiilor normali, ci acelora cu nevoi speciale.

Ofera locuri si activitati pentru copii cu afectiuni serioase si probleme de viata, astfel incat si acestia sa poata experimenta bucuriile specifice varstei lor si sa se dezvolte avand incredere in sine si in capacitatile lor. In cadrul acestei case in pom, accesibila si din caruciorul cu rotile, copiii pot invata sa traiasca sustenabil si in armonie cu mediul inconjurator. Locul dispune de tobogane spiralate, de tiroliana, locuri de joaca si plase pentru catarat, toate intr-un cadru natural rustic.

Satul Casutelor din Copac, Papua Noua Guinee


Statiunea ecologista a Casutelor din Pom Satesti din Papua Noua Guinee este potrivita mai ales pentru calatorii experimentati ai insulelor, pentru scafandri, ambientalisti si entuziastii sporturilor aventuroase. Primul etaj al casutei din pom de aici se afla la inaltimea de sase metri, bine fixat de crengile moletate ale unui copac din lemn de esenta tare, cu varsta de aproximativ 200 de ani. Casa dispune de un balcon generos, de spatiu pentru luarea mesei si de bar.

Dormitoarele se afla, totusi, separat, in bungalow-uri ordonate pe plaja, cu bai proprii. Activitatile posibile inclub scufundari, pescuit, snorkeling, surfing, canotaj, plimbari prin jungla, trasee tropicale, ciclism, bird-watching, excursii culturale si expeditii exclusiviste.

Cuibul Papagalului, Belize


Aflat in San Ignacio, Belize, Cuibul Papagalului este format din doua case in copac, patru cabine si doua sali de baie. Casutele cu acoperisuri din frunze si stuf sunt sprijinite pe stalpi, sub coroana unui guanacaste, inalt de 30 de metri. Asa cum sugereaza si numele, locul abunda in papagali frumosi, cu un colorit spectaculos, care, ca bonus, se mai si hranesc cu tantari.

Cuibul Papagalului ofera multe tipuri de activitati si explorari: pe rauri, pe cascade si alte caderi de ape, prin situri arheologice, prin jungla, ofera initieri in tratamente medicale, posibilitatea vizitarii unor ferme de fluturi si alte aventuri ecologiste. Micul dejun si cina sunt servite pe veranda casei principale.

Nahiku, Maui


Bun venit in insula hawaiiana Maui si in Nahiku. Dusumeaua casei in pom de aici ocupa o suprafata de 70 de metri patrati si se afla la o inaltime de zece metri deasupra pamantului, intr-un mango inalt de peste 20 de metri. Casa este destinata relaxarii, admirarii oceanului sau oricaror activitati adecvate unui asemenea loc, insa nu ii gazduieste pe turisti peste noapte.

Acest lucru se intampla in incinta cabanei Banana. Casuta in copac are o pisica a locului, a carei menire este sa tina rozatoarele la distanta. Este vorba despre camping in padurea tropicala, iar proprietarii ii avertizeaza pe cei care vin in vizita sa nu se astepte sa gaseasca "flori de menta pe perna".

Casele in copac Ngong, Kenia


Atunci cand iti planifici o vacanta... in pom, este putin probabil sa te astepti la un loc extrem de ingrijit, care sa iti ofere o sedere foarte comoda. Totusi, casa Ngong din Nairobi, Kenia, reuseste sa le ofere turistilor lux in jurul unei escapade in natura. Cele sase case in pom cu stiluri arhitecturale si ornamentale foarte diferite ofera paturi foarte incapatoare si comode, mult confort si mancare aleasa. Unele unitati au si cate doua nivele, cu dormitorul sau dormitoarele la cel superior.

Spatiile locuibile sunt suspendate la o inaltime de cinci metri deasupra pamantului, pentru a oferi o priveliste neperterubata de Dealurilor Ngong. Noaptea, se aprinde mereu un foc de tapara, iar in timpul zilei se poate face baie intr-o piscina special amenajata. O vizita la Casa Ngong este o experienta ce garanteaza confortul dus la extrem. Golful Cedrului, SUA

Casa in pom din Ashford, Washington, SUA, se afla la o distanta de numai 16 kilometri de Parcul National Mount Ranier. Spre deosebire de majoritatea stabilimentelor care ofera un pat de dormit si un pranz, aceasta cabina se afla la o inaltime de 16 metri, pe trunchiul unui cedru urias. Din casa suspendata, pot fi admirate Muntele Rainier, Podul Rainbow si Observatorul din apropiere, aflat la 30 de metri deasupra pamantului.

Turnurile Ariau din Amazon, Brazilia


Turnurile amazonieie Ariau din Brazilia sunt amplasate in inima padurii tropicale amazoniene. Este vorba despre cel mai mare hotel din lume aflat in varful unor copaci, iar aceasta constructie ecologista este considerata unul dintre locurile care merita vizitate de oricine macar o data in viata. Diferitele apartamente, sali si camere suspendate de aici sunt conectate prin intermediul a peste opt kilometri de drumuri din lemn, ce se intortocheaza prin luxuriantul acoperamant al padurii amazonieine.

Aventurile ambientaliste sunt foarte variate, de la inotul cu rari delfini roz si catararea pe pereti de franghii, pana la baile relaxate in piscinele aflate la inatime. Balcoane proprii ofera privesti ce taie rasuflarea catre minuni naturale, de la Fluviul Amazon pana la splendida padure tropicala. Cei care au norocul sa ajunga in acest loc sa se pregateasca de unele vizite inopinate ale maimutelor. ...mai mult... [9]

Casa din copac, un refugiu placut

Tehnic vorbind, numim "casuta din copac” o constructie usoara, ridicata deasupra solului fie intre ramurile puternice ale unui copac, fie pe trunchiul acestuia, fie intre doi sau mai multi copaci apropiati.

Ca functionalitate, casele din copaci pot fi utilizate drept loc de recreere sau de joaca pentru copii ori ca refugiu temporar sau chiar ca resedinta permanenta. Acest tip de constructie a cunoscut o popularizare intensa spre sfarsitul anilor ’90, fiind considerata un model de ecologisti si speculata din punct de vedere turistic in anumite zone mai mult sau mai putin exotice.

Avantaje


Casele din copaci sunt, in cea mai mare parte, construite din lemn, un material usor de gasit, usor de prelucrat si ieftin. Relativ recent s-au lansat pe piata materiale reciclate destinate exclusiv acestor structuri, dar si elemente prefabricate, beneficiind de un design ultramodern, care odata montate arata mai degraba a case-copac decat a case in copac. Nu sunt excluse, desigur, nici structurile metalice (mai cu seama in zona de rezistenta) sau anumite materiale plastice cu proprietati specifice.

Desi multi nici nu le considera constructii, in sensul general acceptat al cuvantului, asimilandu-le mai degraba unor structuri temporare din categoria amenajarilor de gradina, casele din copaci se ridica respectand cateva reguli tehnice si norme de securitate.
Ce poti face, totusi, intr-o casa cocotata in copac? Te poti relaxa in mijlocul naturii, departe de nebunia citadina. Iti poti invita cativa prieteni la o lada de bere intr-un decor atipic. Le poti da copiilor un teren de joaca magnific. Structurile ridicate pe trunchiul sau in coroana copacilor au fost si sunt inca extrem de utilizate de vanatori.... mai mult... [10]

O intreprindere franceza construieste case in copaci

Locuinta din arbori, o noua moda pentru bogatii Europei. De cativa ani, datorita aportului a numerosi proiectanti si arhitecti, construirea unei case intr-un copac nu mai este doar o joaca de copii

Intreprinderea franceza La Cabane Perchée, condusa de fostul publicist Alain Laurens, s-a dedicat constructiei de cabane de lux in arbori pentru bogatasi. Pretul acestora variaza intre 20.000 si 70.000 de euro.

Impreuna cu acuarelistul Daniel Dufour, Alain Laurens a construit, timp de sapte ani, circa 100 de cabane de lux in Franta, Belgia, Elvetia, Portugalia si Spania. "Intotdeauna mi-au placut copacii mari si refugiul pe care il ofera. O carte de Italo Calvino m-a convins definitiv ca "adevarata libertate este acolo sus", spune Laurens. Unul dintre principiile de baza este alegerea unui arbore bun – platan, stejar, fag - de mari dimensiuni… Si in caz ca marimea arborelui nu e de ajuns, se instaleaza o serie de piloni rezistenti care sa garanteze sustinerea casei. Instalarea acesteia se face numai dupa ce a fost complet realizata in atelier. Un alt principiu esential este sa nu fie afectat copacul. Nu este permisa taierea nici macar a unei ramuri.

In perfecta armonie cu naturaSe cauta, de asemenea, realizarea unei perfecte armonii intre natura si spatiul castigat pentru locuit. "Odata instalata cabana, vrem ca aceasta sa nu deranjeze pe nimeni", spune Alain Laurens. "Pare un vis, dar este posibil sa traiesti comod la patru sau cinci metri inaltime", adauga el. Casa din arbore este prevazuta cu: birou, spatiu de dormit, bucatarie si baie, totul distribuit pe o suprafata de sapte-zece metri patrati, cu posibilitatea de a mai dispune de o terasa. Materialele de constructie folosite sunt bambusul si cedrul rosu. Casele in copaci sunt o noua moda care ii atrage pe bogatasii Europei, spune Laurens, care spera sa construiasca si un hotel de acest fel.

Iti doresti o casa construita in pom?

Pentru a visa, pentru a redeveni copil, pentru a te relaxa, pentru a privi lucrurile din alta perspectiva, pentru a avea un colti de lume totul pentru tine....Este ultima moda: sa ai un „cuib” printre crengi, camuflat de frunze.Se pare ca moda caselor in pomi a revenit. Este visul tuturor copiilor, dar si a multora dintre adulti. Reprezinta o vizuina, un ascunzis, un refugiu, acel spatiu autonom si izolat, un mod de a schimba unghiul din care sa privesti lumea.

Un grup de tineri din Roma s-au gandit sa creeze aceste adevarate „cuiburi”, mici casute printre ramuri. Astazi, proiectul lor a prins viata, creatiile lor fiind extrem de cautate, atat in Italia cat si in celelalte tari ale Europei.

Se pleaca de la gradina: copacul este cel ce decide. Conform ramurilor si trunchiului sau, se stabileste inaltimea, greutatea, dimensiunile. Casa poate fi mare, mica, rotunda, patrata, dreapta, extravaganta, pe doua planuri sau plata.

Lemnul pe lemn este primul gand al tuturor. Se utilizeaza si materiale vegetale (bambus, pluta, sfoara, canepa, iuta, tesaturi) si plastice, cum sunt rasinile, ce permit construirea de carapace, de cochilii monobloc aproape futuriste, foarte usoare, rezistente in timp si functionale.

Orice tip de arbore poate gazdui o casa. Este suficient sa stii sa o adaptez acestuia. Iata cateva tipuri de copaci:

. Paltinul: optim pentru o casa chiar de mari dimensiuni, ce permite construirea de structuri, chiar mai grele, pe un singur exemplar.

. Fagul: un arbore matur ce se presteaza foarte bine acestui scop, dar trebuie atentie marita la distributia platformei foliare care in unele cazuri poate anula lumina solara.

Nucul: masiv si rezistent, prezinta adesea bifurcatii la circa o treime din inaltime, un optim punct pe care sa poti sprijini casa de dimensiuni mai mari.

.Pinul domestic: deoarece se indeseste ramificatia spre varf, devine optim pentru a sustine structuri la inaltimi apreciabile.

. Platanul: foarte rezistent si de obicei de dimensiuni propice pentru realizarea unei case pe doua sau trei planuri, dotata chiar cu toate serviciile. Sa ne gandim la electricitate, baie, mobilier corespunzator, etc.

„Clientii” sunt in general persoane private, pasionate pentru natura si respect pentru ambient. Adeptii Bioarhitecturii, considera un element vital realizarea unui habitat natural si eco-compatibil, aflat in sintonie cu copacii. Cu siguranta, destinat viitorului.

Realizatorii acestor constructii in miljlocul naturii au o filosofie simpla, aceea de a-l face pe om sa retraiasca senzatiile puternice pe care le-a simtit in copilarie. Nu cataratul in copaci este principalul scop, ci reabilitarea unui punct de vedere: transformarea copacului dintr-un element perceput din exterior, si mai ales de departe, intr-un punct de observatie din care sa poti scruta lumea. in felul acesta, copacii vor trezi in oameni o cu totul alta semnificatie.

Căsuţa din copac – arhiectură moderna

Pe scurt este vorba de o casuta intr-un copac. Daca va inchipuiti ca vorbim de o casuta de lemn, de dimensiuni mici, de genul celeia in care visam ca si copii sa ne petrecem timpul liber (cum vedeam in filme), asadar – daca va ganditi la acel gen de casuta – va inselati.

Proiectul, care apartine companiei Rockefeller Partners Architects, imbina perfect utilitatea unui spatiu de lucru mic dar confortabil, cu relaxarea conferita de inaltimea si locatia la care se afla. Asadar casa este totodata un birou si un spatiu de relaxare.

Proiectul impresioneaza prin indrazneala, eficienta valorificarii spatiului si combinarea optima a naturaletii locului cu modernitatea constructiei. Cat a costat probabil nici nu vrem sa stim…

Tinand cont de faptul ca proiectul a fost realizat intr-un pin, noi ne intrebam daca ar merge asa o casa si intr-un brad in satul Şirnea, la poale de Piatra Craiului.

Cine stie…poate ne hotaram sa facem si noi un astfel de proiect si apoi, bineinteles, am vinde casele din copaci in rate; rate tot pe luna, bineinteles  ...mai mult... [11]

Cand visul devine realitate: spectaculoase casute in copac

Cine nu a visat, copil fiind sau chiar adult, sa aiba o casuta in copac, departe de tot, de forfota lumii, de toate necazurile?

Ei bine, pare greu de crezut dar exista firme de constructii extrem de serioase care ofera astfel de locuinte de vis confortabile, cu un design absolut fantastic, tuturor celor care dispun de banii necesari pentru a-si satisface un asemenea capriciu.

Cateva dintre cele mai neobisnuite astfel de locuinte va sunt prezentate de weburbanist.com .

Cele mai simple si usor de realizat par a fi modelele oferite Baumraum. Construite din lemn, ele pot fi foarte usor adaptate necesitatilor si gusturilor clientului. In plus, specialistii acestei firme sustin ca modelele pe care le propun tin cont in proportie covarsitoare de protectia mediului si de impactul asupra acestuia.

Casele oferite de "Free Spirit Spheres" sunt mobile, durabile si cu totul deosebite ca aspect, fiind sferice. Ele sunt ancorate la propriu cu franghii, intreaga greutate fiind sustinuta in patru puncte. Fiecare sfera este acoperita cu o suprafata impermeabila si extrem de rezistenta din fibra de sticla. Ele pot fi usor atarnate atat in copaci cat si de peretii unor cladiri existente sau stanci.

Poate parea incredibil, dar compania "TreeHouse Workshop" din Seattle a mers atat de departe in crearea unor prototipuri cat mai deosebite incat a dotat unele din acestea cu ... semineu. Se pare ca se bucura de un real succes, vanzarile fiind cam de trei astfel de case pe luna.

O viziune stiintifico-fantastica propune compania "02 Sustainability Tree House" care inlocuieste structura clasica de lemn si stilul clasic al unei locuinte tipice cu o forma suprarealista. Creatorii spun ca modelele propuse de ei sunt destinate in special meditatiei sau intalnirilor oficiale.

De departe insa, cea mai spectaculoasa este "Casa Vietnameza" Hang Nga, care a fost construita pentru fiica unui fost presedinte al Vietnamului si in care, pentru sume considerabile, turistii pot rezerva o camera pe noapte. ...mai mult... [12]

Unelte personale